Guvernul discută în aceste zile cu reprezentanții FMI posibilitatea introducerii unui impozit forfetar în agricultură. Noul impozit îi vizează pe micii fermieri, persoane fizice.
Concret, impozitul, care ar urma să fie calculat în funcție de suprafața de teren deținută, li s-ar aplica celor 1,03 milioane de fermieri persoane fizice, care dețin în total 3,8 milioane de hectare de teren agricol.
„Cred că introducerea unui impozit forfetar în agricultură ar fi o greșeală. În toate țările din Uniunea Europeană există o impozitare specifică în agricultură. Agricultura este impozitată diferențiat”, a declarat pentru gândul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că sectorul morărit și panificație s-ar putea confrunta cu un impozit forfetar menit să scoată la suprafață evaziunea fiscală.
El a explicat atunci că impozitul ar avea rolul de a compensa o posibilă reducere a veniturilor la buget, ca urmare a anunțatei scăderi a TVA-ului în acest sector. Deocamdată însă nu se cunoaște momentul de la ar putea fi aplicată scăderea TVA.
„Din partea asociațiilor au venit foarte multe propuneri pe care le analizăm în momentul de față, una dintre ele se referă la introducerea unei taxe forfetare. Problema mare pe care o avem la aplicarea unui nivel redus al TVA se referă la faptul că, până vom scoate la suprafață evaziunea fiscală, în circa 2-3 luni, probabil vom avea încasări mai puține la bugetul de stat. Trebuie să căutăm o modalitate de compensare, iar propunerea Rompan a fost aceea să venim cu o taxă forfetară care să fie eliminată după după ce va ieși la suprafață economia gri”, a spus în decembrie Daniel Constantin, potrivit Agerpres.